lördag 18 april 2009

Hurra - Maud svarar på brevet!

2009-04-16 N2008/7075/FIN

Ert brev inför den europeiska rymdorganisationens ministerkonferens

Tack för ert brev inför ESA:s rådsmöte på ministernivå den 25-26 november 2008 i Haag. Brevet har tillsammans med övriga bidrag och synpunkter övervägts i samband med regeringens beslut inför mötet.

Det är bra att vi har samma grundinställning till det europeiska rymdsamarbetet och ser ESA även i framtiden som ett mycket viktigt forum för svensk rymdverksamhet. Hur stor andel av de statliga anslagen för rymd som ska gå till ESA-program respektive bilaterala och nationella initiativ kan man naturligtvis ha olika uppfattningar om.

Ni förespråkar en större andel till nationella initiativ. I våra överväganden om fördelningen mellan ESA och nationella insatser har aspekter som ni pekar på vägts in. Vi har också lyssnat på de som anser att vi investerar för lite i ESA-programmen och att vi inte når upp till vår BNI-andel i de frivilliga programmen. Jag anser att vi, utifrån omständigheterna, har uppnått en rimlig balans som ger utvecklingsmöjligheter för svenska företag och forskare i framtiden.

Det här innebär inte att vi kan slå oss till ro, utan vi måste fortsätta utveckla svensk rymdverksamhet och rymdforskning. Jag vill i det sammanhanget nämna regeringens beslut om en ändrad styrning av Rymdstyrelsen för att öka tydligheten, långsiktigheten och den strategiskt orienterade inriktningen av verksamheten.

Med vänlig hälsning


Maud Olofsson

---
Analys av och kommentarer till brevsvaret följer i senare blogginlägg.

Inga kommentarer: