onsdag 28 september 2011

Har staten tappat intresset för rymdverksamheten i Kiruna och även för Esrange?

Så här stod det i Rymdstyrelsens regleringsbrev för 2003:


”… Mål 2. Redovisa hur Esrange vidmakthållits och utvecklats som en nationell infrastruktur för rymdverksamhet av högsta internationella kvalitet.


Redovisa en bedömning av hur Rymdstyrelsens insatser samt insatser i övrigt bidragit till utvecklingen av rymdrelaterad verksamhet i Kiruna…”


Intressant nog ges Rymdstyrelsen ett upprag att bekymra sig om annan rymdverksamhet i Kiruna än Esrange, t.ex. Institutet för Rymdfysik.

Så här stod det i Rymdstyrelsens regleringsbrev för 2006:


”… Mål 3 Stärkt exploatering av de fördelar som Esrange innebär för svensk Rymdverksamhet.


Återrapportering: Redovisa hur Esrange vidmakthållits och utvecklats som en nationell infrastruktur för rymdverksamhet av högsta internationella kvalitet…”


Man noterar att Rymdstyrelsens uppdrag nu smalnat betydligt och innefattar endast Esrange, inte andra delar av Kirunas rymdverksamhet.


Så här står det i Rymdstyrelsens regleringsbrev för 2009:

"... Anslaget ska användas för utgifter för Sveriges deltagande i den europeiska rymdorganisationens (ESA) vetenskapliga program, projektstöd till svenska rymdforskningsprojekt, svensk andel av grundforskningen vid Esrange enligt särskilt avtal med andra länder samt ersättning till vissa samebyar och till samefonden med anledning av verksamheten vid Esrange..."

Så här står det i Rymdstyrelsens regleringsbrev för 2011:


”…Anslaget ska främst användas för utgifter för avgiften till den europeiska rymdorganisationens (ESA) vetenskapliga program och för Sveriges avtalsbundna andel av det internationella driftbidraget till Esrange… ”


Rymdstyrelsens uppdrag har nu reducerats till att skicka vidare en summa pengar. Vilken tanke ligger bakom dessa förändringar?

Inga kommentarer: